Preventivni mozaik Posavja v mesecu preventive

Ekipa Preventivnega mozaika Posavja (PmP) v mesecu preventive (november) nadaljuje z izvedbami preventivnih aktivnosti po celotni spodnjeposavski regiji. Preventivni mozaik Posavja je regionalni preventivni projekt na področju preprečevanja bolezni, povezanih z življenjskim slogom, s poudarkom na alkoholni problematiki. V projekt so vključeni partnerji: Zdravstveni dom Krško, Center za socialno delo Krško, Družinski inštitut Zaupanje, Društvo Srečanje in Mladinski center Krško kot nosilec projekta.  OŠ Blanca (delavnice)

 

Slovenija je po porabi alkohola na osebo v samem vrhu evropske lestvice. V Sloveniji se v povprečju na leto popije 14-16 litrov čistega alkohola na osebo (to pomeni, npr., 130 litrov vina na leto na osebo), medtem ko je meja še ne tveganega pitja 3-5 litrov. Alkohol je v vinorodni deželi, kjer živimo, lahko dostopen, razširjen in poceni. Pitje alkohola v Sloveniji je del tradicije, zato je družba do alkohola zelo tolerantna. Zato tudi ne preseneča dejstvo, da je tudi med mladimi alkohol precej razširjen. Mladi večkrat po njem posegajo prav z namenom opijanja.

 

V letošnjem šolskem letu smo v okviru PmP pričeli z izvajanjem pilotnega preventivnega programa za otroke »Radi smo zdravi« v OŠ Kostanjevica na Krki. Na osnovnih in srednjih šolah izvajamo program »V Posavju žuramo brez drog in alkohola!«, pri čemer sodelujejo strokovnjaki iz različnih področij dela (zdravstvo, socialno varstvo, policija, družinska terapija, mladinsko delo…) ter usposobljeni mladi prostovoljci. Do sedaj smo izvedli 25 preventivnih dni na šolah in pri tem vključili 708 mladostnikov in 33 strokovnjakov. Za izvajanje preventivnih delavnic smo usposobili 16 mladih prostovoljcev.

OŠ Senovo (delavnice) (2)

Poleg otrok in mladostnikov pa naše preventivne aktivnosti dosegajo tudi odrasle- starše na delovnih mestih, kjer izvajamo preventivne intervencije v obliki interaktivnih srečanj, predavanj, delavnic. Do sedaj smo izvedli devet intervencij v delovnih okoljih in pri tem zajeli 267 zaposlenih. Ljudi ozaveščamo tudi s tem, da s svojimi podpisi podprejo našo preventivno akcijo »Moja odločitev je trezna odločitev« za delovno mesto brez alkohola. Akcijo je do sedaj s svojimi podpisi podprlo 325 zaposlenih odraslih oseb.

OŠ Podbočje (predavanje)

Prizadevamo si pri vseh ciljnih skupinah informirati in ozaveščati o vidikih zasvojenosti – pri čemer dajemo poudarek na ozaveščanju o nevarnostih in tveganjih zaradi prekomernega in škodljivega uživanja alkoholnih pijač -, ter promovirati zdrav življenjski slog. Dosedanji odzivi s strani vseh udeleženih pri preventivnih aktivnostih so zelo dobri, kar ekipi PmP daje dodatno spodbudo in motivacijo za delo naprej.

 

Projekt je sofinanciran iz strani Norveškega finančnega mehanizma 2009-2014.

Zapisala: mag. Danijela Švajger, MC Krško

Visit Us On Facebook